This type of bread is pretty common in Germany (at least in bigger cities) due to a large number of Turkish immigrants. Usually filled with salad and meat, it's sold as the most popular German fast food dish: "Döner Kebab".
But besides that, it goes well with a variety of dishes. It works perfectly on a BBQ buffet and in combination with soups or stews, dishes of oriental or African origin, as well as hot and spicy meals in general.
As an example, I never eat Chili without a nice piece of flatbread...it compliments the flavor and softens the spiciness. You see, I'm a big fan! ^^
course
country
time
difficulty
bread, side dish
Turkey
2h
easy
Ingredients
Yield 1 flatbread (about 14in)
imperial
metric
1lb
450g
flour
1 package
instant yeast
OR 1/2 cube
fresh yeast
1 tsp
sugar
1 tsp
salt
1 tbsp
olive oil
1 1/2 cup
350ml
warm water
1
egg
to your liking
coarse salt, sesame and black cumin
Instruction
mix all ingredients and knead dough well for about 5-10min
coat a bowl with a small amount of oil
place dough into bowl, cover with clean kitchen cloth and let prove for about 1-1,5 hours
use floured hands to gently shape the dough to your liking (in a flat circle or oval)
cover the dough again and let prove for another 20min
pre-heat oven to 400°F/200°C
use you fingers to press deep holes into the dough (preferably in a nice symmetric pattern ;))
mix 1 egg with pinch of sugar, salt and splash of olive oil and brush mixture onto dough
sprinkle with coarse salt, sesame and black cumin, and bake for about 15min
Enjoy!
Zutaten
1 Fladenbrot (~35cm)
450g
flour
1 Packet
Trockenhefe
ODER 1/2 Würfel
frische Hefe
1 TL
Zucker
1 TL
Salz
1 EL
Olivenöl
350ml
warmes Wasser
1
Ei
nach Bedarf
grobes Salz, Sesam und Schwarzkümmel
Anleitung
alle Zutaten vermischen und für 10 Minuten gut durchkneten
eine Schüssel mit etwas Öl auskleiden und Teig hineingeben
mit einem sauberen Küchentuch abdecken und für 1-1,5h an einem warmen Ort gehen lassen
mit bemehlten Händen den Teig in die gewünschte Form bringen (flacher Kreis oder Oval) ohne zu viel Luft rauszudrücken
erneut mit dem Küchentuch bedecken und für weitere 20min gehen lassen
den Ofen auf 200°C vorheizen
dann mit den Fingern in einem regelmäßigen Muster tiefe Löcher in den Teig drücken
ein Ei mit ein wenig Zucker, Salz und Olivenöl vermengen und den Teig damit einpinseln
nun den Teig mit groben Salz, Sesam und Schwarzkümmel bestreuen und für 15 min backen
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