This type of bread is pretty common in Germany (at least in bigger cities) due to a large number of Turkish immigrants. Usually filled with salad and meat, it's sold as the most popular German fast food dish: "Döner Kebab".
But besides that, it goes well with a variety of dishes. It works perfectly on a BBQ buffet and in combination with soups or stews, dishes of oriental or African origin, as well as hot and spicy meals in general.
As an example, I never eat Chili without a nice piece of flatbread...it compliments the flavor and softens the spiciness. You see, I'm a big fan! ^^
course
country
time
difficulty
bread, side dish
Turkey
2h
easy
Ingredients
Yield 1 flatbread (about 14in)
imperial
metric
1lb
450g
flour
1 package
instant yeast
OR 1/2 cube
fresh yeast
1 tsp
sugar
1 tsp
salt
1 tbsp
olive oil
1 1/2 cup
350ml
warm water
1
egg
to your liking
coarse salt, sesame and black cumin
Instruction
mix all ingredients and knead dough well for about 5-10min
coat a bowl with a small amount of oil
place dough into bowl, cover with clean kitchen cloth and let prove for about 1-1,5 hours
use floured hands to gently shape the dough to your liking (in a flat circle or oval)
cover the dough again and let prove for another 20min
pre-heat oven to 400°F/200°C
use you fingers to press deep holes into the dough (preferably in a nice symmetric pattern ;))
mix 1 egg with pinch of sugar, salt and splash of olive oil and brush mixture onto dough
sprinkle with coarse salt, sesame and black cumin, and bake for about 15min
Enjoy!
Zutaten
1 Fladenbrot (~35cm)
450g
flour
1 Packet
Trockenhefe
ODER 1/2 Würfel
frische Hefe
1 TL
Zucker
1 TL
Salz
1 EL
Olivenöl
350ml
warmes Wasser
1
Ei
nach Bedarf
grobes Salz, Sesam und Schwarzkümmel
Anleitung
alle Zutaten vermischen und für 10 Minuten gut durchkneten
eine Schüssel mit etwas Öl auskleiden und Teig hineingeben
mit einem sauberen Küchentuch abdecken und für 1-1,5h an einem warmen Ort gehen lassen
mit bemehlten Händen den Teig in die gewünschte Form bringen (flacher Kreis oder Oval) ohne zu viel Luft rauszudrücken
erneut mit dem Küchentuch bedecken und für weitere 20min gehen lassen
den Ofen auf 200°C vorheizen
dann mit den Fingern in einem regelmäßigen Muster tiefe Löcher in den Teig drücken
ein Ei mit ein wenig Zucker, Salz und Olivenöl vermengen und den Teig damit einpinseln
nun den Teig mit groben Salz, Sesam und Schwarzkümmel bestreuen und für 15 min backen
Finally a dish from my own country! "Brezenknödel" are traditional comfort food and originate in Bavaria, where I spent most of my college days.
As side dish, these bread dumplings go well with a lot of stews and gravies. I chose creamy mushrooms, because it's one of the traditional combinations ("Brezenknödel mit Rahmschwammerl") and one of the few Bavarian dishes without a whole bunch of meat ;).
course
country
time
difficulty
main
Germany
40min
medium
Ingredients
Serves 2
Knödel
imperial
metric
1/2 lb
240g
prezels or lye rolls, chopped
2 tsp
butter or margarine
1
onion, finely chopped
1 1/2 cup
350ml
milk
some
nutmeg, freshly grounded
some
pepper
2
eggs
some
parsley
Creamy mushrooms
imperial
metric
2 tsp
butter or margarine
1 lb
450g
mushrooms, sliced
1
onion, finely chopped
4 tsp
balsamic vinegar, brown
3 tsp
mustard
1 cup
200ml
cream
1 tsp
sugar
some
salt
some
pepper
Instruction
in a pan, heat 2 tsp butter, add onions and cook on medium heat until soft and translucent
add milk and turn the heat off
season milk with nutmeg and pepper
mix prezel pieces and seasoned milk in a big bowl and let it soak for 10 min
add eggs and parsley and knead well with you hands
use plastic wrap and aluminium foil to wrap the mixture into thick "sausages" (see picture)
cook knödel in a big pot with simmering water for 20min (if they float up, weight them down with a bowl or the like)
in a skillet, heat 2 tsp butter, add mushrooms and cook on high heat until brown (don't stir until already slightly browned, otherwise the mushrooms loose a lot of juice)
add onions, stir everything and cook for another few minutes until onions begin to brown
add vinegar and mustard, stir and let the liquid reduce for a few minutes
reduce the heat to low, add cream and season with sugar, salt and pepper
let it simmer until the knödel are done
after the 20min are up, remove aluminium foil and plastic wrap and cut knödel into 1/2in slices
Serve knödel and creamy mushrooms with a bit of fresh parsley.
Zutaten
Für 2 Personen
Knödel
metric
240g
Brezeln oder Laugenstangen
2 TL
Butter oder Margarine
1
Zwiebel, fein gehackt
350ml
Milch
etwas
Muskat, frisch gerieben
etwas
Pfeffer
2
Eier
etwas
Petersilie
Champignon-Sahnesauce
2 TL
Butter oder Margarine
450g
Champignons
1
Zwiebel, gehackt
4 TL
Balsamico
3 TL
Senf
200ml
Sahne oder Creme fraiche
1 TL
Zucker
etwas
Salz und Pfeffer
Anleitung
2 TL Butter oder Margarine in einer Pfanne erhitzen und die Zwiebeln glasig dünsten
Milch dazu geben und Platte abstellen
Milch mit Pfeffer und Muskat abschmecken
Brezeln/Laugenstangen grob verschneiden, in einer Schüssel mit der Milch vermengen und 10min ziehen lassen
dann die Eier und die gehackte Petersilie zugeben und gut mit den Händen durchkneten
die Masse portionsweise auf Frischhaltefolie verteilen und - wie auf dem Bild zu sehen - zu Würsten/Bonbons formen; das ganze noch mit Aluflie sichern
die Knödel dann in einem großen Topf in simmernden Wasser für 20min kochen; fals sie zu sehr an der Oberfläche schwimmen, mit einer Schüssel oder Ähnlichem beschweren
2EL Butter oder Margarine in einer tiefen Pfanne erhitzen und die Champignons bei hoher Hitze anbraten bis sie gut bräunen; dabei nicht zu viel umrühren, dann verlieren sie zu viel Wasser und kochen eher statt zu braten
dann die Zwiebel dazu geben und ebenfalls anbraten bis sie bräunen
den Senf und Balsamico zugeben und für ein paar Minuten reduzieren lassen
die Platte auf die niedrigste Stufe stellen, dann die Sahne zugeben und mit Zucker, Salz und Pfeffer abschmecken
einköcheln lassen, bis die Knödel soweit sind
wenn die Knödel fertig sind, die Alufolie und Frischhaltefolie entfernen und die Laibe in Scheiben schneiden
Die Knödel auf der Champignonsahnesauce mit etwas Petersilie verziert servieren.
Sushi is a dish, that needs a bit practice and time, but it's totally worth it! I mean, who doesn't love sushi! ^^ Once you got the hang of it, you'll make it again and again, because it's so much better and cheaper than store-bought. It's perfect for parties, buffets and bigger groups.
It's also very healthy, low-fat, gluten-free and without the cream cheese even vegan.
course
country
time
difficulty
main or starter
Japan
1h
tricky
Clockwise starting at 2 o'clock: maki with pepper and walnut cream cheese - california roll with tamago, spinach and roasted sesame - (non-veg) maki with salmon and avocado - maki with carrot, avocado and wasabi cream cheese - (non-veg) california roll with shrimps, avocado, wasabi cream cheese and roasted sesame - maki roll with tamago, cucumber, pepper and walnut cream cheese
California roll with tamago, spinach and roasted sesame
I'm a huge fan of the Indian cuisine and it was just a matter of time until the first curry would show up on here (certainly not the last).
This curry is a mild one and perfect for all the not-so-spicy eaters and kids. This dish is super easy and finished under 30min and therefore perfect for weeknights.
On top if that, it's also low fat, vegan, gluten-free and delicious ^^.
course
country
time
difficulty
main course
India
25min
easy
Ingredients
Serves 2
imperial
metric
1 cup
200g
basmati rice
1/2 tsp
salt
2oz
60g
slivered almonds
2 tsp
oil, butter, or ghee
6 tsp
curry powder
pinch
chili powder
14oz
400ml
canned coconut milk
3 tbsp
45ml
lime juice
2
bananas
2oz
60g
raisins
pinch
salt
Instruction
put the rice in a sieve and clean under running cold water
put in a pot with twice as much water (therefore 2cups) and a pinch of salt
turn the heat on max and wait until the water boils
then, turn the heat on low and put the lid on
leave for about 20min
in the meantime, put the slivered almonds in a pan and brown without oil, then put them aside
wash the carrots (peel them if you want) and use a peeler to cut them into carrot "tagliatelle"
heat some oil or butter in a medium pot and stir-fry the curry and chili on medium heat
put in the coconut milk and the lime juice
throw in the carrot noodles, stir and cook (still on medium heat)
mash one bananas and cut the other one in slices
when the carrots are nearly done (to your desired tenderness), throw in the mashed banana and the raisins
if the consistence is still to runny for your taste, mix 1 tsp starch with a bit of cold water in a small container, add it to the curry and bring to boil (there's also gluten-free starch, if you're sensible to gluten)
add the banana slices to the curry and taste if more salt or chili is needed
if the rice is done, add slivered almonds and mix
Serve curry and rice with with a bit of fresh mint.
Zutaten
Für 2 Personen
200g
Basmatireis
1/2 TL
Salz
60g
gestiftelte Mandeln
2 TL
Butter/Öl
6 TL
Currypulver
Prise
Chilipulver
1 Dose (400ml)
Kokosmilch
2-3
Limetten, ausgepresst (~45ml Limettensaft)
2
Bananen
60g
Rosinen
Prise
Salz
Anleitung
den Reis in einem Sieb unter fließendem, kaltem Wasser ausspülen (macht ihn lockerer)
Reis in einem kleinen Topf mit 480ml Wasser und Salz zum kochen bringen
dann die Platte auf niedrigste Stufen stellen und mit Deckel für 20min simmern lassen
die gestiftelten Mandeln kurz in einer Pfanne ohne Öl anrösten, bis sie Farbe bekommen; dann zur Seite stellen
die Karotten waschen oder schälen und mit einem Schäler in Karotten-"Bandnudeln" schneiden
in einem mittelgroßen Topf etwas Öl oder Butter erhitzen und das Curry- und Chilipulver kurz anrösten
dann die Kokosmilch, den Limettensaft und eine Prise Salz zugeben
die Karotten"nudeln" dazugeben, umrühren und leicht kochen lassen
eine der Bananen mit der Gabel zerdrücken und die andere in Scheiben schneiden
wenn die Karotten fast durchgekocht sind, die zerdrückte Banane und de Rosinen zugeben
wenn das Curry für deinen Geschmack noch zu flüssig ist, vermische einfach in einem kleinen Gefäß etwas Stärke (gibts bei Bedarf auch glutenfrei) mit kalten Wasser (je 1 TL) und gib es zum Curry und lass es nochmal aufkochen
zuletzt die Bananenscheiben zugeben und bei Bedarf mit mehr Salz oder Chili nachwürzen
wenn der Reis fertig ist, die gerösteten Mandeln zugeben und vermengen
Den Reis mit den Curry am besten mit etwas Minze verziehen. Guten Appetit! :)
Another favorite dish of mine! I really love the Mexican cuisine in general, the rich flavors and all the spicy peppers. Oh and guacamole, and nachos, and enchiladas,...I could go on and on. I choose this dish because it's the flagship of any Mexican restaurants as well as any good Mexican housewife. I really hope my vegetarian version can live up to that - at least a bit ^^.
I used flaked soybeans and red lentils to substitute the meat, because when cooked, their consistence resembles roasted ground meat. Furthermore these ingredients contain lots of protein, which makes this dish perfect for vegetarians and vegans. Yes, you heard correctly, it's even vegan!
And to the most important part...the secret ingredient...every chili cooker has it! I can reveal this much: it starts with C and ends with hocolate! :) But more after the jump!
course
country
time
difficulty
main course
Mexico
30min prep + 1h on stove
easy
Ingredients
Serves 5
imperial
metric
3 big
onions
1.5 lb
700g
red pepper (bell or pointed)
3
green chili pepper
3
garlic cloves
1/2 cup
70g
flaked soybeans
1/2 cup
100g
red lentils
1 cup
250ml
red wine or beer
3x14oz
3x400g
canned tomatoes, chopped
14oz
400g
canned kidney beans
12oz
340g
canned corn
3 tsp
paprika powder
5 tsp
oregano
2 tsp
cumin
2 tsp
salt
2
bay leaf
to your liking
chili powder
3.5oz
100g
bar of dark chocolate
Instruction
chop onions in pretty big pieces, heat some olive oil in a big pot and let the onions fry on high heat until they brown a little bit
remove the core from the peppers and cut them in big chunks
put them to the onions and fry together
half the chili peppers, remove the core, cut halves in stripes and put them into the pot
put in the soybeans and red lentils and fry everything together for a few minutes
everything should be well fried and the bottom of your pot should be brown from the all the tasty aroma stuff ^^
now, dissolve it in alcohol - pour in the beer/wine
let it reduce for about 3min, still on high heat
reduce the heat to medium and pour in all the cans (no need to strain) and put in all spices
last but not least: dissolve the chocolate and mix thoroughly
let everything simmer for about 1h with no lid, check regularly to mix well because it tends to scorch - rule of thumb: the longer it sits on the stove > the thicker it gets > the lower the heat should be
it's done, when the consistency isn't runny anymore)
And because no Mexican dish works without guacamole:
Guacamole
2
avocado w/out skin & seed
1
red onion, finely chopped
4 small
tomatoes, w/out slobber, chopped
pinch
salt
splash
lemon juice
optional
bit créme fraîche or sour cream (skip for vegan version)
Mix everything together, done!
Serve chili with guacamole, chili peppers and fresh bread.
Zutaten
Für 5 Personen
3 große
Zwiebeln, chopped
700g
rote Paprika, chopped
3
grüne Chilischoten, chopped
3
Knoblauchzehen, chopped
70g
Sojaflocken (gepresste Sojabohnen)
100g
rote Linsen
250ml
Rotwein oder Bier
3 Dosen
stückige Tomaten/ Pizzatomaten
1 Dose
Kidneybohnen (400g)
1 Dose
Mais (340g)
3 TL
Paprikapulver
5 TL
Oregano
2 TL
Kreuzkümmel/Cumin
2 TL
Salt
2
Lorbeerblätter
nach Geschmack
Chilipulver
100g
Zartbitterschokolade
Anleitung
Olivenöl in einem großen Topf erhitzen und Zwiebeln anbräunen
Paprika, Chilischoten, sowie Knoblauch zugeben und weiter anbraten
Sojaflocken und Linsen zugeben und ebenfall kurz anrösten
Bier/Wein zugeben und für ein paar Minuten reduzieren lassen
nun die Hitze reduzieren und alle Gewürze und Dosen zugeben (Bohnen und Mais müssen nicht abgegossen werden)
zu guter Letzt die Schokolade dazu geben und gut durchmischen, bis sie sich aufgelöst hat
nun für ca. 1 Stunde ohne Deckel kochen lassen, dabei ab und zu umrühren, damit nichts anbrennt (zum Ende der Garzeit wird das Chili dickfüssiger, daher brennt es leichter an...also öfter checken ;))
das Chili ist fertig, wenn es schön dickflüssig gewurden ist
Und weil kein Mexikanisches Gericht ohne Guacamole (Avocadomus) auskommt:
Guacamole
2
Avocado, entkern und geschält
1
fein geschnittene rote Zwiebel
4 small
Tomaten, ohne Glibber, fein geschnitten
Prise
Salz
Spritzer
Zitronensaft
optional
ein wenig Creme fraiche (für eine vegane Version einfach weglassen)
Einfach alles miteinander vermischen und fertig
Chili zusammen mit Guacamole, frischen Chilischeiben und frischem Brot servieren